2 юли 2014 г.

ПРАЗНИК НА ХЛЯБА В С.РЕСЕН

За поредна година по инициатива на Кметство с.Ресен , Народно читалище Народна просвета 1874 и Клуб на пенсионера Надежда на 05 юли 2014г. /събота / от 10:00 часа пред Читалището , ще се проведе празник на хляба под надслов :
Никой не е по-голям от хляба

Партньори на празника са Общинско радио Велико Търново ,а празника се провежда в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.
Хляб наричат за здраве,благоденствие и благословение, с хляб и сол се посрещат скъпи гости.
Специални гости на празника ще бъдат представители на Хлебна къща гр.Велико Търново
Празникът на хляба ще е с конкурсен характер в две категории : кулинарна и народно творчество.
В категорията народно творчество участие ще вземат фолклорни групи от: гр.Русе, гр.Горна Оряховица, с.Ресен, с.Миндя, с.Церова кория и селата Медовина и Паламарца, общ.Попово.
Няма празник без обреден хляб на трапезата , за нас той е основна храна и в делника , свещен символ и небесен дар , затова и организираме на този ден кулинарна изложба във фоайето на читалището, където ще бъдат изложени обредни хлябове, баници , мекици , бухти и други производи на хляба, приготвени от читалищата участници в празника.
Жителите на с.Ресен , гостите и участниците в празника ще останат очаровани от изложението на хлебни производи от ресенските фирми - Хлебозавод Яна-1 и ЕТ Фоер П.Добрев.
Компетентно жури с председател Радослава Иванова Председател на Народно читалище Народна просвета 1874 и членове : архимандрит Георги - игумен на Преображенския манастир, родом от с.Ресен и съпричастен във всички мероприятия в нашето село , Йорданка Бобева музикален педагог, преподавател по български език и литература в ОУХр.Ботев в с.Ресен , Иванка Калбанова майстор сладкар и Маргарита Деневска майстор готвач ще оценяват участниците в двете категории.
Победителите ще бъдат наградени с парични награди и плакети, а всички участващи колективи ще получат грамоти за участие.
Децата от Детска фолклорна група Ресненче ще замесят обреден хляб под вещото ръководство на опитни баби в подготвени нощви, както се е месело в миналото ни, а участници от Центъра за работа с деца и младежи Отвори очи ще покажат как се меси сладко тесто.
По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве.
Поканваме Ви на празника на хляба в с.Ресен на 05.07.2014г.
/ събота / от 10:00 часа пред НЧ Народна просвета заедно да покажем,че
Никой не е по-голям от хляба