Новини свързани със с.Ресен:1,2,3,4

14 март Международен ден на реките

                На 14 март в много държави се чества Международния ден на реките, който преди това е бил известен с името Световен ден на борба срещу язовирни стени , за реки , вода и живот.

                По инициатива на младежите от Центъра за работа с деца и младежи Отвори очи в с.Ресен , съвместно с Регионална инспекция по околна среда и води  гр.Велико Търново партньор на Центъра , днес в младежкия клуб в с.Ресен  се проведе среща беседа на тема: Да бъдем отговорни и опазим реките в родното място р.Росица, Негованка и р.Бохот

                 На срещата присъстваха не само младежи от Центъра за работа с деца и младежи , но и много загрижени за нашите реки жители на селото.

                  Г-жа Милка Асенова Главен експерт в Регионална инспекция по околна среда и води  гр.Велико Търново обясни на присъстващите , че те са контролния орган , които след сигнали на граждани извършва проверка и предприема съответните мерки за опазване на реките от замърсяване , а биолога Пламен Ленов от Регионална лаборатория гр.Велико Търново , която взема и анализира проби от вода , въздух и почва представи презентация с данни какво е състоянието на реките Янтра, Росица , Негованка и Бохот.

                   Младежите от Центъра за работа с деца и младежи зададоха много въпроси към представителите на РИОСВ и Регионална лаборатория

-         как можем да опазим животинските видове в нашите реки

-         какво бихме могли да направим , за да потекат чисти води в нашите реки - Росица , Негованка и Бохот

-         какви са най-често причините от наводнения и много други.

Те като млади хора са загрижени по тези въпроси и искат с

общи усилия да съумеят да оставят на идните поколения чиста и жива вода в реките преминаващи през землището на с.Ресен и отговорно заявиха , че обявяват акция на 19.04 тази година  под надслов Бъди активен,защити реките за почистване на част от поречието на р.Негованка.

                   От името на г-жа Елена Григорова Директор на Регионална инспекция по околна среда и води гр.Велико Търново младежите получиха книги,брошури,плакати и други , а г-н Пламен Ленов ги покани да посетят Регионалната лаборатория в гр.Велико Търново, за да се запознаят с дейността и. - виж снимки 1-2-3

  ЖЕНСКИ КЛУБ ПЪРВИ РОЖДЕН ДЕН

               На 8 март Международния ден на жената , Женски клуб Жените заедно към Народно Читалище Народна просвета 1874 в с.Ресен отпразнува своя рожден ден.

               В продължение на една година  клубна дейност 40-те члена  проведохме не малко мероприятия и инициативи , ръководени от своята мисия на жени даряващи красота , благост и доброта , от мисията ни със  социална и благотворителна насоченост.

               Тържеството уважиха кмета на с.Ресен г-жа Йорданка Колева и Председателя на Народно Читалище Народна просвета 1874 г-жа Радослава Иванова.

               Кмета на с.Ресен г-жа Колева връчи поздравителен адрес и сърдечно благодари на жените за активната им социална и благотворителна дейност и ги поздрави с празника на жената 8 март, а г-жа Радослава Иванова Председател на Читалището поднесе цвете на всички членове на клуба символ на нежност и красота.

               За своята първа годишнина женския клуб почерпихме гостите и членовете си с торта , питка , сандвичи и дребни сладки изработени и дарени от членове на женския клуб представители на местния бизнес.

              А по традиция по повод 8 март Международния ден на жената , кметство Ресен организира общоселски празник в ресторант Росица с почерпка и музика на живо подарък за всички жени на с.Ресен - виж снимки 1-2-3

Съобщение за Трети март

       Трети март национален празник на България! Трети март - ден на преклонение! Ден, в който трябва да се помолим за всички, дали живота си за вярата и освобождението на Отечеството. Ден, в който да си припомним, че изпепелената от петвековни пожарища българска земя е поселена от народ, който през всички столетия на това жестоко робство е запазил непокварено свеж, изумително млад и активен своя народностен характер, своята православна вяра, своя борчески съзидателен дух.

      На 3 март преди  135 години завършва  войната, останала  в  историята ни под името ОСВОБОДИТЕЛНА. На  този  ден българската държава възкръсва  след  петвековно османско  владичество.

      И тази година, по традиция, Кметство Ресен организира тържествено честване на 135  годишнината от освобождението на България. Програмата ще започна от 10.00 ч.  както следва:

      1. Поднасяне на венци пред паметника на Опълчението от  Кметство Ресен и ОУ Христо Ботев  и поетичен рецитал от ученици от ОУ Христо Ботев

      2. Приветствено слово и поднасяне на венци на паметните плочи пред  НЧ Народна просвета 1874 от Клуб на пенсионера Надежда и НЧ Народна просвета 1874

      3. Тържество по повод 135 години от Освобождението на България в малка зала на читалището

-         музикално-поетична композиция Поклон Българийо, древна, свободна и млада

-         презентация В силата на българския дух

-         празнично изпълнение на Група за изворен фолклор Зелен бръшлян към Народно Читалище Народна Просвета 1874

-         фотоизложба ретроспекция на Руско-турската освободителна война и българското опълчение

-         програмата завърши с  общо изпълнение  от всички присъстващи на Химна на България  и с  народни хора.

виж снимки - 1-2-3-4-5-6

140 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

В  СЕЛО РЕСЕН ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВЕЛИКИЯ СИН НА БЪЛГАРИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ.

 

                 По повод 140 години от обесването на Васил Левски на 19 февруари от 15 часа в малката зала на читалището,  Кметство Ресен и Народно читалище Народна Просвета 1874  отдадоха заслужена почит към паметта на нашия Апостол с богата програма.

                  Участваха деца от Детска фолклорна група Ресненче към Народно читалище Народна просвета 1874  и ученици от Основно училище Христо Ботев с.Ресен с рецитал и викторина за живота и делото на Левски.

                  Стихове за него  рецитираха от клуб на пенсионера и инвалида Надежда в с.Ресен.

                  С презентацията си Гибелта на Дякона читалището  отдаде заслуженото  за 140 годишнината от обесването на великия син на България  - Васил Левски. - виж снимка - 1

4 февруари 2013 г.

   След краткия отдих от Коледно-новогодишните януарски празници ресенчани отпразнуваха и Трифон Зарезан. За първи път кметството и читалището организираха изложба с конкурсен характер на тема: Най-добро домашно вино, обреден хляб и традиционни за този ден ястия.
В конкурса бяха представени домашно приготвени ястия, обредни пити, тутманици, баници, мезета, сладкиши и вино, наточено от домашните бъчви. Традиционната пълнена с ориз кокошка заемаше лично място в изложбата, редом с червените вина.
Децата от детска фолклорна група Ресненче към читалището с жар и радост се включиха в празненството, като пресъздадоха притчата за Трифон Зарезан.
Победителите в трите категории на конкурса станаха Здравка Анчева за най-добро домашно вино, за най-добър обреден хляб - Величка Серафимова, и за най-вкусно традиционно ястие Богданка Курдова. - източник вестник "Борба". - виж снимки 1-2-3-4-5-6-7-8-9

БАБИН ДЕН  В РЕСЕН

             Денят на родилната помощ е празник на новия живот, защото няма по-щастлив момент за всяко семейство от раждането на детето. Първият светъл лъч на нежността, който озарява новороденото, е усмивката на майката, но първата ръка, която го докосва, е на лекаря или акушерката.

             По този повод Кметство Ресен и НЧ Народна просвета 1874 организираха на 21 януари /понеделник/ традиционно отбелязване на Бабин ден.

             Самодейците от групата за изворен фолклор Зелен бръшлян към читалището пресъздадоха  прибулване на булката и се отправиха с веселие и закачки към случайно срещнатите мъже към Здравната служба. Там, по-късно, пред всички присъстващи, булката ритуално изми ръцете на докторите от с. Ресен:  д-р Красимир Шишманов,  д-р Валентин Дишлев и д-р Цветелин Иванов и по стара българска традиция ги дари за здраве. По този начин тя засвидетелства  благодарността и уважението на всички жители на с. Ресен към благородната лекарска професия.

             Празникът продължи  с народно веселие, жива музика и хора за всички жени от селото в ресторант Росица. - виж снимки 1-2-3-4-5

ЗИМЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР В СЕЛО РЕСЕН

       Във връзка със силния интерес на жителите на село Ресен и с цел по-доброто популялизиране и развитие на спорта в селото, ФК Ресен 2012 организира зимен футболен турнир на малки вратички. Турнирът ще се проведе от 19. 01. до 03. 03. 2013 г. всяка събота и неделя от 12.00 до 16.00 ч на спортния терен на ОУ Христо Ботев с. Ресен. Основни спонсори на турнира са фирмите ЕТ Яна - 1, Златна буца и Агролидер 2010. В турнира участие ще вземат 12 отбора от различни фирми на територията на Област В. Търново, като фирма Прити Лясковец, както  и отбори на фирми от селата Масларево, Самоводене, Поликраище и др. Турнирът се организира със съдействието на Кметство село Ресен. Наградният фонд за участващите е 1200 лв.

      Зимният футболен турнир в с. Ресен вече е традиция. Той е много важен не само за любителите на спорта и на футбола, но и за всички останали, защото във времето на компютри, телефони и високоскоростни технологии спортът става все по-важен фактор за здравето и пълноценния живот на нашите деца, на всички нас.

      Спортувайте повече, живейте активно! призовават организаторите на турнира. - виж снимки 1-2-3-4-5

11 януари международен ден на думата Благодаря

      На 11 януари 2013 г. деца и младежи от Център Отвори очи с. Ресен отбелязаха Международния ден на думата Благодаря. В продължение на няколко дни те се готвеха за него с присъщия си ентусиазъм, с който вземат участие във всички инициативи и мероприятия не само на Клуб Отвори очи, но и на с. Ресен и общ. В. Търново. Те се включиха в конкурса за най-оригинална картичка по темата, изготвяха и разпространяваха брошури за мястото на думата Благодаря в нашето ежедневие и смисъла на благодарността. На самия 11 януари те изготвиха най-дългото послание Моето благодаря. То бе спуснато пред фасадата на читалището в с. Ресен и всеки желаещ се включи към него, като написа за какво и на кого е благодарен през изминалата година. Първи своите благодарности написаха децата и младежите от клуба, а после към него се включиха и голяма част от жителите на с. Ресен. В края на деня на най-дългото послание Моето благодаря имаше събрани и написани над 200 благодарности. Най-често думата Благодаря се употреби по повод на оказана помощ и подкрепа през годината, търпение, внимание, любов и проявена грижа. Имаше благодаря и за нов домашен любимец, за шестица по математика, за нов приятел, за екскурзия до Гърция и пр. Най-честите благодарности бяха изказани логично към най-близките хора.

      Животът е подарък!  Живейте го, Наслаждавайте му се, Изпълнете го! Ценете всеки един миг и бъдете благодарни! призовават децата и младежите от Клуб Отвори очи всички нас на този ден! виж снимки 1-2-3-4-5

                                                                                    Ваня Ананиева

На 21 декември петък, отбелязването на Рождественските празници в с. Ресен завърши с детско коледно тържество Подари миг вълшебство за тези, които най-много се вълнуваха и най-нетърпеливо чакаха празниците и тази година децата. За тях бяха организирани  много забавни игри, томболи, викторина и дискотека в Клуб Отвори очи. На детското тъжество присъстваха естествено и Дядо Коледа и Снежанка, които  забавляваха децата и раздаваха подаръци на най-послушните. За целта, пред клуба бе изнесена Коледна поща, където всички желаещи деца можеха да напишат своите предпочитания за коледен подарък до добрия старец. Тържеството протече непринудено, с много смях, музика, танци, веселие и много, много детски усмивки най-хубавия подарък за всички нас! - виж снимки 1-2-3

      На четвъртия ден от Коледната програма на Кметство Ресен В светлината на Рождество Христово инициативата поеха Женски клуб Жените заедно, които обърнаха внимание, че най-подходящи за благотворителност към по-слабите и по-възрастните хора са дните преди Рождество Христово. Точно затова Кметство Ресен и жените от женския клуб организираха благотворителна предколедна инициатива за най-възрастните хора в с. Ресен точно на 20 декември Игнажден, денят в който всеки очаква в дома му да влезе добър човек, късметлия гостенин. Инициативата премина под мотото На Игнажден с чисто сърце всеки от нас да направи добро. Бяха посетени осем къщи, чиито стопани са над 90 години, за да им се засвитетелства уважение, за да се покаже, че възрастните хора не са забравени и че те са особено важни за всички нас те са нашата мъдрост, нашето минало, нашите традиции!  - виж снимки 1-2

На 19 декември сряда, Рождественските празници в село Ресен продължават с НЧ Народна просвета 1874 и неговите самодейци. Те  организират Божа царска трапеза за Бъдни вечер. Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Така, както по традиция всеки член на семейството трябва да спазва и изпълнява определени ритуали, така и всички, които посетят рождественския празник Божа царска трапеза за Бъдни вечер ще станат и участници в него. Голяма част от присъстващите се включиха в изложбата за бъднивечерски обредни краваи и бъднивечерски ястия.

      Официален гост на обичая беше инж. Даниел Панов Кмет на общ. В. Търново, който се включи наравно със самодейците деца и баби. Той разчупи със старея на семейството боговицата. По-голямата част от питката остана в неговите ръце за здраве, късмет и благоденствие.

      Заедно с инж. Панов Божата царска трапеза за Бъдни вечер посетиха и г-жа Снежана Данева-Иванова Зам. кмет на Общ. В. Търново, г-жа Благовеста Факирова, г-жа Росица Димитрова директор Дирекция Социални дейности и здравеопазване, г-жа Йорданка Колева Кмет на с. Ресен и г-жа Радослава Иванова Председател на НЧ Народна просвета 1874, които останаха възхитени и от обичая, и от ентусиазма на самодейците.

      Много здраве, късмет и благополучие! желае многолюдното читалищно семейство на всички. - виж снимки 1-2-3-4

В светлината на Рождество Христово

село Ресен

      Рождественските празници в с. Ресен продължават. След предколедната арт работилница Пъстра палитра, инициирана от Младежки клуб Отвори очи на 17 декември, днес - на 18 декември вторник, Клуб на пенсионера и инвалида Надежда с. Ресен организираха и реализираха своите празнични идеи Красотата и символиката на сурвакницата в ЦДГ Вяра, Надежда, Любов, където показаха на най-малките деца как да изработват сурвакници по традиционния начин и разкриха пред тях някои от обичаите и поверията, свързани с най-светлите празници в годината. А в с. Ресен празниците продължават с Божа царска трапеза за Бъдни вечер по идея на НЧ Народна просвета 1874 на 19. 12. 2012 г. сряда. - виж снимки 1-2-3

В СВЕТЛИНАТА НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

      Наближава тихата и свята нощ. Наближава Рождество Христово. Рождество е дар на прощение, дар на помощ, дар и знак за надежда. Рождество е празник на добрата воля и благопожелателност между хората.

Това е време, в което цялото семейство се събира заедно не само да празнува, но и да направи равносметка за отминалата година и планове за предстоящата, време за размисъл, време да бъдем по-добри.

      Ако Христос се бе родил хиляди пъти във Витлеем, а нито веднъж в твоето сърце, напразен е бил твоят живот! с тази мисъл ще преминат Рождественските празници тази година в с. Ресен. Те ще започнат от 17 декември и ще продължат до 21 декември. Празниците са организирани от Кметство Ресен и в тях ще се включат всички културни институции в селото.

      Началото на Рождественските празници ще открие Младежки клуб Отвори очи с арт работилница под надслов Пъстра палитра. По покана на Младежки клуб представители на фирма КТЖ Илиеви ще покажат на всички желаещи как се правят и декорират глинени фигурки, а участници от Младежки клуб Отвори очи ще представят свои творби лично творчество пред населението.

      На 18 декември вторник, Клуб на пенсионера и инвалида Надежда с. Ресен ще организира и реализира своите празнични идеи Красотата и символиката на сурвакницата в ЦДГ Вяра, Надежда, Любов, където ще покажат на най-малките деца как да изработват сурвакници по традиционния начин и ще разкрият пред тях някои от обичаите и поверията, свързани с най-светлите празници в годината.

      На третия ден - 19 декември сряда, НЧ Народна просвета 1874 и неговите самодейци организират Божа царска трапеза за Бъдни вечер. Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници в българския календар. Така, както по традиция всеки член на семейството трябва да спазва и изпълнява определени ритуали, така и всички, които посетят рождественския празник Божа царска трапеза за Бъдни вечер ще станат и участници в него. Всеки желаещ може да се включи в конкурсите за бъднивечерски обредни краваи или за бъднивечерски ястия, като най-добрите ще бъдат наградени.

       Най-подходящи за благотворителност към по-слабите и по-възрастните хора са дните преди Рождество Христово. Затова и Женски клуб Жените заедно с. Ресен организира благотворителна предколедна инициатива за най-възрастните хора в с. Ресен точно на 20 декември Игнажден, денят в който всеки очаква в дома му да влезе добър човек, късметлия гостенин. Инициативата ще премине под мотото На Игнажден с чисто сърце всеки от нас да направи добро

      На 21 декември петък, отбелязването на Рождественските празници в с. Ресен ще завърши с детско коледно тържество Подари миг вълшебство за тези, които най-много се вълнуват и най-нетърпеливо чакат празниците всяка година децата. За тях ще бъдат организирани  много забавни игри, томболи и викторина в Клуб Отвори очи. На детското тъжество са поканени естествено и Дядо Коледа и Снежанка, които ще забавляват децата и ще раздават подаръци на най-послушните. За целта, пред клуба ще бъде изнесена Коледна поща, където всички желаещи деца могат да напишат своите предпочитания за коледен подарък до добрия старец. Писмата трябва да бъдат подписани и от родителите, които молим да се обадят на служителите в читалището при пускане на писмото в Коледната поща за допълнителна информация относно протичането на празника.

      Малко по-късно на 21 декември от 18.30 ч във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници, в салона на НЧ Народна Просвета 1874 ще се състои концерт на фолкпевицата Петя.

 

Нека Коледната звезда да огрява вашия път в живота!

Нека здравето и късмета бъдат ваши спътници,

а сърцето и умът -ваши съветници!

И не забравяйте да оставите едно отворено прозорче в сърцата си

за хората, които ви обичат!

Весела Коледа и Щастлива 2013 -та година! 

      - пожелава Кметство Ресен, както и всички културни и обществени институции на гражданите и гостите на с. Ресен

В светлината на Рождество Христово

село Ресен

      Началото на Рождественските празници в с. Ресен, които ще продължат от 17 21 декември, ще открие Младежки клуб Отвори очи с арт работилница под надслов Пъстра палитра. Тогава по покана на Младежки клуб представители на фирма КТЖ Илиеви ще покажат на всички желаещи как се правят и декорират глинени фигурки, а участниците от Младежки клуб Отвори очи Пламен Бойчев и Данислав Добрев художници, ще представят свои творби лично творчество пред населението. Нека заедно покажем как изкуството оживява в нашите ръце по Коледа! - виж снимки 1-2-3-4

 Християнско семейство

      На 12. 12. 2012 г. /сряда/ от 9.30 ч Клуб на пенсионера и инвалида Надежда с. Ресен проведе заключителния етап от проекта Миналото в мен, посветен на хрисиянското семейство и християнските добродетели. За целта членовете на пенсионерският клуб посетиха ЦДГ Вяра, Надежда и Любов в селото и пресъздадоха пред децата как едно християнско семейство посреща Бъдни вечер и трите основни символа на празника бъдникът, миросването и боговицата. След това децата с изненада и любопитство, а после и с много смях се търкаляха по специално подготвеното за случая сено, за да бъде годината плодородна.

      С голям интерес децата слушаха бабите, които разказваха и показваха как едно време няколко поколения от едно семейство са живяли в една къща и как винаги най-старите /за разлика от сега/ са били най-почитани и още много, много любопитни истории от онова време.

      Най-интересни за децата се оказаха игрите от времето на баба и дядо Пър-пър, Дай бабо огънче, Отваряй Гальо порти и други. И деца, и баби играха и се забавляваха заедно.

      От своя страна децата поздравиха своите гости с кратка програма песни, стихчета и игри, посветени на семейството.

      Събитието, което премина весело и непринудено, уважиха и г-жа Йорданка Колева Кмет на с. Ресен и г-жа Йорданка Игнатова Директор на ОУ Христо Ботев и ЦДГ Вяра, Надежда, Любов.

      Семейството и християнските ценности са най-важното нещо в живота на всеки един от нас е посланието, което Пенсионерски клуб Надежда остави на децата в детската градина.  - виж снимки 1-2-3

АНТИСПИНКАМПАНИЯ В СЕЛО РЕСЕН

      На 26. 11. 2012 г. Клуб Отвори очи с. Ресен започват своята ежегодна Антиспин кампания. Тази година тя ще бъде под надслов Днес по-информирани, утре по-здрави! и ще продължи шест дни, до 01. 12. 2012 г., когато всъщност е и международния ден за борба против СПИН. Децата и младежите от клуба са замислили различни интересни мероприятия за всеки един от шестте дни.

      На 26. 11. 2012 г. кампанията ще стартира с раздаване на информационно-образователни брошури и запознаване на желаещите с основни характеристики и начини за разпространение и предпазване от СПИН обособяване на кът пред клуб Отвори очи в центъра на с. Ресен, достъпен до всички жители на селото. За професионална помощ по темата на този ден е поканен и д-р Красимир Шишманов общопрактикуващ лекар, който винаги е гост и взема отношение по всички теми, свързани със здравето на децата.

      На 27. 11. 2012 г.  в Клуб Отвори очи ще се проведе интерактивно обучение по темата СПИН на деца и младежи от клуба и от ОУ Христо Ботев те ще бъдат включени в ролеви игри, казуси, мозъчна атака и пр

      На 28. 11. 2012 г. в Клуб отвори очи ще се проведе конкурс за най-оригинално мото и най-оригинално лого, което ще бъде ползвано за Антиспин кампания 2013 г. Тогава кой се е справил най-добре ще определят представители на Участък Полиция с. Ресен, с които децата имат срещи поне веднъж месечно по най-актуалните теми. Те ще проведат с деца, родители и всички желаещи беседа-разговор за обществените нагласи, свързани с болестта СПИН.  

      На 29. 11. 2012 г.  ще се проведе състезанието Пътят към здравето, в което участие ще вземат деца и младежи от Клуб Отвори очи. Такъв тип състезание се прави за първи път в с. Ресен. То ще протече на територията на цялото село, през която отборите ще се състезават, като преминават през препятствия от различен характер, докато достигнат до последната задача, където за пореден път ще разберат, че:Здравето ни е най-важно!

      На 30. 11. 2012 г. ежегодно изработване и раздаване на ленти символ на съпричастността ни към жертвите на СПИН, сред населението на село Ресен

      На 01. 12. 2012 г. символично палене на свещи под формата на лента в парка в центъра на село Ресен, в памет на жертвите на СПИН съвместно с НЧ Народна просвета 1874, Женски клуб Жените заедно, Пенсионерски клуб Надежда, ОУ Христо Ботев и граждани на с. Ресен

Да бъдем по-отговорни и по-съпричастни, утре това може да се случи с нас или нашите деца! призовават организаторите на кампанията - виж снимки 1-2-3

29 октомври 2012 г.

Откриха църковното училище в Ресен!

  НАПЪЛНО РЕМОНТИРАНАТА СГРАДА НА ЦЪРКОВНОТО УЧИЛИЩЕ В РЕСЕН БЕШЕ ОТКРИТА ТЪРЖЕСТВЕНО В ПЕТЪК НА ДИМИТРОВДЕН. Игуменът на Преображенския манастир отец Георгий и отец Николай осветиха сградата и отслужиха празничната литургия в търновското село.
170 000 лв. е струвал ремонтът на някогашното неделно школо, на библиотеката и храмовата канцелария. Средствата са от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и Община Велико Търново.
Сградата на училището се намира в двора на църквата Св. Димитър. Храмът е действащ и обслужва не само жителите на Ресен, но и тези от Никюп, Стефан Стамболово, Паскалевец, Водолей, Дичин, Русаля.
25 ДЕЦА БЯХА ПЪРВИТЕ УЧЕНИЦИ В ЦЪРКОВНОТО УЧИЛИЩЕ МАКАРИОПОЛСКИ ЕПИСКОП НИКОЛАЙ В РЕСЕН. Те проведоха своя първи урок по вероучение в празничния за селото Димитровден. За тях всяка неделя ще се грижи Светлана Иванова, която е богослов по образование. В нашето училище учат 150 деца, имаме и детска градина, в която ходят 40 деца, така че неделното ни училище има бъдеще и перспектива, категорична е кметицата на Ресен Йорданка Колева.
На Димитровден в селото беше раздаден и курбан, който също е традиция за 26 октомври.

източник: "вестник Борба"

Откриване на църковно училище в село Ресен     

      На 26 октомври /петък/ - Димитровден в с. Ресен се проведе традиционния храмов празник на селото за благоденствие, благополучие, и здраве на населението и откриване на църковната библиотека и църковно училище.

       От 9.00 ч в църквата игуменът на Преображенския манастир отец Георгий в съслужение с отец Николай отслужиха празнична света литургия, след което от 11.00 ч  официално бе открита  църковната библиотека и църковното училище Макариополски Епископ Dr. h. c. Николай. На Димитровден бе проведен и  първия урок по вероучение от Светлана Иванова педагог-богослов.

      Празникът на село Ресен уважиха гости от община Велико Търново, ОУ Христо Ботев и ЦДГ Вяра, Надежда, Любов, както и почти цялото население на село Ресен.

      На този ден всички ние си припомнихме основните християнски добродетели, припомнихме си как да бъдем малко по-смирени, по-търпеливи, по-добри нещо от което всички имаме нужда! - виж снимки 1-2-3

18 октомври Международен ден за борба с трафика на хора с. Ресен

      Във връзка с наближаващия 18 октомври Международен ден за борба с трафика на хора, в ОУ Христо Ботев село Ресен бе проведен модул по въпросната тема в часа на класа на учениците от пети до осми клас. Беседата, в която освен учениците се включиха и учителите бе организирана от Клуб за деца и младежи Отвори очи с ръководител Ваня Ананиева. Около 40 минути и деца, и учители дискутираха по въпросите за трафик на хора какво точно представлява, рисковите групи, причините и механизмите за въвличане в този престъпен бизнес и най-важното начините за избягване и предпазване на подрастващото поколение. Бяха разгледани и обсъждани няколко истински случая, а част от децата бяха включени в играта Приключението на моя живот упражнение за вземане и отстояване на решение. Накрая на всички присъстващи бяха раздадени информационно-образователни материали и плакати, свързани с Трафик на хора. На самия 18 октомври четвъртък, децата от клуба и всички останали, които имат желание са поканени на прожекцията на игралния филм Трафик на хора от 15.00 ч в клуб Отвори очи, който показва как на практика, в реални условия можеш да станеш жертва на трафик и какви са начините за предпазване.

      Нека бъдем по-отговорни! Нека пазим децата си по всички възможни начини!    виж снимки -1-2

Уважаеми съграждани,

      На 05. 10 2012 г. се навършват 100 години от обявяването на Балканската война война, останала както в българската, така и в световната история! По този повод Кметство Ресен организира на 10. 10. 2012 г. от 14.00 ч във фоайето на читалище Народна просвета 1874 с. Ресен тържествено честване на тази бележита годишнина. Програмата ще включва както следва:

      Манифест на цар Фердинанд за обявяване на Балканската война

      Рецитал, посветен на България

      Презентация на тема Балканска война

      Открит урок по краеведство състезание Какво знаем за Ресен и Как се прави родословно дърво. Урокът по краеведство всъщност е втори етап от спечеления проект Миналото в мен на пенсионерски клуб Надежда, който се казва История, етнография, краеведство - виж снимки 1-2-3

29 септември национален  кулинарен конкурс Пъстра трапеза - 2012

Участниците от ГИФ Зелен бръшлян и ДФГ Ресненчекъм читалището  участваха с обичай и ястия и се представиха отлично на конкурса , като взеха две награди  /за най-оригинална рецепта и за на-добър сладкиш/  и грамота за участие. На масата на с.Ресен присъстваха 18 вида ястия , а възрастта на участниците бе от 11г. до 83 години. - виж снимки 1-2-3-4-5-6

     Първи учебен ден в с. Ресен

      Днес 17. 09. 2012 г. първият учебен звънец зазвъня и за учениците от ОУ Христо Ботев в с. Ресен. Най-развълнувани от всички бяха първокласниците, които получиха много подаръци от Кметство Ресен, читалище Народна просвета 1874, Женски клуб Жените заедно, Пенсионерски клуб Надежда и много други местни организации. Най-голямата изненада за тях бяха книжките подарък от Община Велико Търново, в които имаше послание за децата лично от Кмета на Община В. Търново инж. Даниел Панов. Кметът на с. Ресен г-жа Колева, както и всички родители и учители изказаха своята благодарност за огромната подкрепа и помощ на Общината, оказвана във всички начинания на селото.

      Тържеството премина непринудено, с много смях и музика и цветя, с празнични програми на децана от ОУ Христо Ботев - рецитал и Клуб за деца и младежи Отвори очи приказна викторина. Гости на тържеството бяха и всички деца от ЦДГ Вяра, Надежда, Любов, които поздравиха каките и батковците с няколко песни. Поздрави имаше и за тях, тъй като точно днес те имат имен ден. Поздравителни адреси и послания получиха всички учители, бившия директор г-жа Виолета Колева, както и новия директор г-жа Йорданка Игнатова 

 На добър час, скъпи първокласници! - виж снимки -1-2-3

16 септември 2012 г.

Кметът Даниел Панов откри ремонтираният футболен стадион в Ресен !!!

Даниел Панов откри ремонтираният стадион в село Ресен.Той бе придружен от народния представител Евгени Стоев, шефа на Великотърновски общински съвет Николай Ашиков, зам.-кмета Снежана Данева и Благовеста Факирова.

Кметът се обърна с благодарност и приветствени думи към жителите на с.
Ресен, като определи тяхната активност по отношение на инициативите за обновяване на спортните бази и спортните събития като похвални. Ако имахме такава активност в повече населени места, вероятно щяхме да имаме още такива хубави спортни съоръжения и множество вьзможности за спорт на младите хора, заяви Даниел Панов.

Стадионът се обновява в продължение на 3 години със средства от общинския бюджет и инвестиционната програма. Тази година строителните дейности са били най-усилени и с най- голям обем. Панов благодари на всички родители от селото, които са записали децата си в спортното училище във В. Търново и по този начин са помогнали за възстановяване статута на училището.

35 000 лв. са средствата, инвестирани в ремонтите по игрището и обектите около него. Съблекални и санитарни възли са обновени и са в много добро състояние. Според съдиите, треньорите и спортни експерти съблекалните и санитарните помещения са по-добри от някои стадиони на отбори, които играят в елита. Освежени са пейките за 500 зрители на футболния стадион, построени са чешма и барбекю в непосредствена близост до стадиона, което оформя своеобразна зона за отдих. Освежена е 5- пистовата пътека за бягане, подходът към стадиона се поддържа в добро състояние. Изградено е волейболно игрище непосредствено до футболния терен.

Направена е регистрация на футболен клуб Ресен-2012. Благодарение на добрата съвместна работа отборът вече играе в А областна група.

В общината има разработен проект за довършване на тренировъчно игрище, както и за терени за баскетбол, хандбал и тенис на корт, има проект за осветяване. Чака се възможност да се отвори програма за финансиране на такива проекти и веднага ще бъде подаден този проект. В Ресен се намира най-големият терен, отреден за спортни цели 70 декара.

16 август 2012 г.

В Ресен направиха страхотна база, ще играят в А областната група !!!

Футболният отбор на великотърновското село Ресен ще се състезава през новия сезон в А областна група, съобщи старши треньорът му Иван Попов. Окончателното решение е взето на заседание на Управителния съвет във вторник. В ръководството на практика са хората, които осигуряват бюджета. Тимът ще има ново име ФК Ресен-2012, като документите за регистрацията на новоучредения клуб вече са в съда.
Гръбнакът на състава, участвал успешно в Б регионална група през последните две години, се запазва. Ще има и 5-6 нови попълнения, но имената им ще бъдат обявени след картотекирането.
Ресенци вече се радват на една от най-хубавите бази в региона. За чудесните условия голяма заслуга имат Община В. Търново и кметицата на Ресен Йорданка Колева.
Теренът също е в перфектно състояние. Доброволци го поливат ежедневно от специално изкопания кладенец. В Ресен очакват да получат и скамейки за домакини, гости и длъжностни лица, които да разположат до терена.

Изтегленият жребий противопостави на старта на Южната група следните двойки: Левски /Стражица/ Чумерна /Елена/, ФК Ресен-2012 Левски /Лясковец/, Ботев /Дебелец/ Ботев /Златарица/, Спортист /Козарeвец/ Вихър /Добри дял/, ФК Лозен /Лозен/ ФК Първомайци и Владислав /Джулюница/ Янтра /Драганово/.

31 юли 2012 г.

  

 

На 30. 07. 2012 г /понеделник/ от 10.30 часа в Информационен център на НЧ Народна просвета 1874

село Ресен се учреди Туристически клуб Орловица. Новосъздаденият клуб е естествено продължение

на активната, съществуваща вече туристическа дейност в село Ресен, която вече официално ще премине

в организирана. Мисията на Клуб Орловица ще бъде да развива и популяризира  традицията 

на  туристическото  движение  и  природозащитната  дейност  в България и да увеличава броя

на сподвижниците на идеята за туризма хора със сходни интереси, позитивни и активни в опознаване на природата.

Инициативата за създаването на подобен клуб подеха група ентусиасти, жители на село Ресен, които

в последствие бяха вписани като учредители на Клуб Орловица. Кръстник на клуба стана Георги Давидовстарши експерт

в Дирекция Образование, младежки дейности и спорт към Община Велико Търново.

Събитието уважиха и г-жа Румяна Цонева председател на Клуб на туристите - ветерани,

проф. Михаил Хараламбиев общински съветник, член на постоянна комисия Спорта, туризма, децата

и младежта към Общински съвет, Йордан Дурчев главен експерт в Дирекция Образование, младежки дейности и

спорт към Община В. Търново и др.

След учредяването Туристически клуб Орловица остава отворен за всички, носещи в себе си

състезателния дух, патриотизма и любовта към приключението.

      ПЪТУВАЙ! ОПОЗНАЙ! ОБИЧАЙ! призовават всички настоящи и бъдещи членове на клуба

 

На 6 август се проведе първия поход на новоучредения клуб до Преображенския манастир по повод

техния празник Преображение Господне, съвместно с Клуб на пенсионера и инвалида Надежда и

Пенсионерски клуб с.Самоводене.

         Походът включваше преход от с.Самоводене по Еко пътеката до Преображенския манастир и обратно.

         Участниците  бяха от 9 до 83 години.

      Те присъстваха на традиционната църковна служба, бяха поръсени за здраве със светена вода, запалиха свещичка в църквата на манастира и опитаха от празничния курбан. Въпреки горещото време ентусиазмът на участниците не стихна и те набелязаха следващото си мероприятие ВЕЛОПОХОД ДО НИКОПОЛИС АД  ИСТРУМ. - виж снимки 1-2-3

      На 11. 07. 2012 г. във фоайето на читалище Народна просвета 1874 село Ресен се проведе литературно-фолклорен турнир на тема Бит, душевност и фолклор първи етап от проекта Миналото в мен на Клуб на пенсионера и инвалида Надежда.  Конкурсът за мини проекти бе обявен от Европейски информационен център Европа Директно В. Търново и Областният съюз на пенсионерите във Великотърновска област във връзка с 2012 год., обявена от Европейската комисия като Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.

      Проектът на Клуб Надежда село Ресен се реализира в партньорство с Кметство Ресен, читалище Народна просвета 1874, Женски клуб Жените заедно и Клуб Отвори очи село Ресен.

      В литературно-фолклорения турнир, наречен Разходка в миналото рамо до рамо сили премериха 40 представители на пенсионерски клуб Надежда, ДФГ Ресненче към читалище Народна просвета 1874 и Клуб Отвори очи. Те се състезаваха в два отбора от по 20 души отбор Крали Марко и отбор Хитър Петър. На всяка т.нар. спирка от разходката в миналото, участниците се изправиха пред най-различни изпитания, свързани с българския бит, душевност и фолклор те разказваха народни приказки, изреждаха пословици и поговорки, пяха народни песни, пресъздаваха обичаи, рисуваха, изработваха коланче с народни мотиви, преминаха през фолклорна викторина и разпознаване на български народни носии, докато накрая стигнат до последната единадесета спирка надиграване. Тук отборите повече от десет минути се надиграваха на най-различни български песни, хора и ръченици. На тази спирка пролича майсторството и таланта на всички участници, тук представителите на пенсионерски клуб Надежда доказаха, че за любовта към българската фолклорна музика няма граници и възрастта не е пречка, когато си млад по дух.

      Разбира се, както на всяко състезание и тук имаше жури, което беше в състав:

Председател: Архимандрит Георги игумен на Преображенския манастир

Членове:        1. Радка Маркова председател на областен и общински съвет на пенсионерите

                           2.  Георги Евтимов председател на Клуб на пенсионера село Самоводене

                        3.     Радослава Иванова председател на читалище Народна просвета 1874

                        4.     Цанка Добрева художествен ръководител към читалище Народна просвета 1874  

Официални гости на събитието бяха:

Теодора Калейнска директор на Европейски информационен център гр. В. Търново и други представители на центъра

Росица Димитрова Директор Дирекция Социални дейности и здравеопазване

Йорданка Колева Кмет на село Ресен

Виолета Колева Директор на ОУ Христо Ботев и ЦДГ Вяра, Надежда, Любов

Албена Попова Председател на Женски клуб Жените заедно

Педставители на Клуб за деца и младежи село Самоводене и много други.

      Срещата мина непринудено, с много музика, игри и смях. Залата беше украсена с много творчество и фантазия от децата от ДФГ Ресненче и Клуб Отвори очи те обособиха няколко битови и фолклорни къта, които пренесоха всички във времето на нашите баби и дядовци. Журито вдигаше само високи оценки и на двата отбора, и все пак накрая с малка преднина спечели отбор.......Награди бяха раздадени на всички, а за почерпката на гости и участници с домашно приготвени сладки се погрижиха жените от Клуб Жените заедно.

      Чрез реализирането на проекта Спомни си онова време Пенсионерски клуб Надежда за пореден път доказа своята активност, енергичност и желанието да предадат своя опит и знания на децата на село Ресен, защото Само заедно успяваме във всичко! - виж снимки 1-2-3-4

24 юни 2012 г.

Полицията спря авиошоу на Ник Щайн в село Ресен!

Полицията във Велико Търново забрани селско авиошоу, на което трябваше да летят малки самолети и делтапланери, организирано от бившия телевизионен водещ Ник Щайн. Немецът се устроил от няколко месеца в село Ресен и на 23 юни започнал да организира авиошоу, за да привлича туристи.Изпратените на мястото полицаи, които трябвало да охраняват мероприятието, получили сигнал от летището в Горна Оряховица, че организаторът Ник Щайн няма разрешителни от съответните служби за летене. Когато органите на реда направили справка в системата на МВР, се оказало, че Щайн е издирван от колегите им в Казанлък по съдебно дело.

В крайна сметка авиошоуто не се състоя. Почерпка за събралите се нямаше, а бившият телевизионен водещ получил призовка от полицаите, които го посъветвали да се яви в определения срок в съда в Казанлък./

Отбелязване на деня против наркотиците в Ресен

      Днес в клуб за деца и младежи Отвори очи село Ресен се проведе открит урок , част от  превантивно- информационна кампания по повод 26 ЮНИ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗЛОУПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ И НАРКОТРАФИКА  Младите хора срещу наркотиците

      Кампанията на клуба е от 21 до 29 юни под мотото:

Знанието спасява

Цели:

1. Информиране на децата, младежите и обществеността на село Ресен за световния проблем.

2. Превантивни мерки за избягване на риска.

3. Да се говори открито за зачестилата употреба на наркотични вещества на все по- ранна възраст.

3. Всяка отделна личност е важна и значима и има право на живот без наркотици.

 

      На открития урок присъстваха  гости от Община Велико Търново:  

г-жа  Благовеста Факирова - Председател на Дарителско сдружение Св. Иван Рилски с. Балван и  кръстница на клуба, Р. Димитрова- Директор Дирекция Социални дейности и здравеопазване, Пенка Игнатова- Директор Дирекция Образование към Община В. Търново, гл. инспектор Иван Каназирски - нач. Отдел Охранителна полиция В.Търново , г-жа Йорданка Колева Кмет на село Ресен, Тодор Тодоров - полицейски инспектор от Участък Полиция село  Ресен, мл. полицейски инспектор Тодор Антов от ПУ гр.  Келифарево,  ст. инспектор Валентин Къндев,  Радослава Иванова - Председател на читалище Народна просвета 1874, д-р Красимир Шишманов общопрактикуващ лекар и гости от село Балван.

Освен децата и младежите от клуба дойдоха и много родители.

Урокът започна с подготвена по темата презентация , по която водещият обясни най - важното, което трябва да се знае относно това какво е наркотик, видове наркотици и действието им върху организма на човека. Как трябва да постъпим в ситуация, ако някой е взел свръхдоза?

Решаване на казуси -  как биха постъпили участниците в срещата , ако разберат за близък човек , че взема наркотици. Изказване и обсъждане на мнение. Урокът продължи с изказване на д-р Красимир Шишманов- общопрактикуващ лекар,  който често е гост в клуба и говори с участниците по различни теми. Той запозна присъстващите по достъпен начин с превенцията  на наркотиците. След него отношение по темата взеха представителите на полицията, които показаха на децата два вида тестове за наркотици наркотест използван от КАТ и демонстрация на друг вид тест за наркотици.

В урока имаше още интересни игри за обратна връзка с участниците. В края на срещата се отчетоха резултатите от проведената от Младежки клуб анкета  относно информираността на  жителите на село Ресен по проблема наркотици. От 54 участници всички отговориха ,че в общи линии са запознати по въпроса, знаят към кого да се обърнат за помощ , разпознават симптомите, които будят съмнение за употреба на дрога. Младежки клуб раздаде специално подготвени малки информационни книжки  със събрана на едно място информация за това какъв ден е 26 юни, статистика за броя на жертвите на зависимостта от наркотици, оказване на първа помощ на пострадал , признаци и симптоми на употреба на дрога,както и превенция на проблема. Книжката завършва с посланието: Нека всички ние бъдем информирани, съпричастни и заедно да кажем: да бъдем здрави! Да изберем живота! Не на наркотиците! Знанието спасява!

Кампанията в село Ресен е от 21 до 29 юни:

21. и 22. 07. 2012 г. изготвяне на анкети, разпространение сред жителите на село Ресен, събиране и обобщаване на получените резултати Младежки клуб

25. 07. 2012 г. Изготвяне и разпространение на информационни брошури и запознаване на населението с рисковете от използване на наркотици Младежки клуб

26. 07. 2012 г. Беседа против наркотиците - открито занятие на клуб Отвори очи презентация, беседа, обратна връзка казуси, игри, гост-лектор д-р Кр. Шишманов - общопрактикуващ лекар, представители на Община В. Търново, Кметство Ресен , Участък Полиция село Ресен, и др.

27. 07. 2012 г. Конкурс за рисунка на тема Свят без дрога и др.

28. 07. 2012 г. Гледане и обсъждане на информационно - образователни филми и действителни случаи по съответната тематика

29. 07. 2012 г. Изготвяне на информационно-образователни табла. - виж снимки 1-2-3-4

Беседи за тютюнопушенето в село Ресен

      По инициатива на ОД на МВР гр. В. Търново партньор на Клуб Отвори очи село Ресен на 25 април 2012 год.от 15.30 часа в Клуб Отвори очи село Ресен се проведе първата от няколкото лекции на тема Не на тютюнопушенето! Гост-лектор бе Пламен Михайлов изпълнителен директор на НПО България Младежка превенция, град София. На срещата присъства и Ивелин Иванов инспектор Детска педагогическа стая към Районно управление Полиция гр. В. Търново.

      Целта на обучението е децата от най - ранна възраст да бъдат мотивирани да изграждат здравословно поведение без тютюнев дим и по позитивен начин, съобразен с възрастта на децата да бъде отправено послание за живот без никотин.

      В началото на срещата, за оценка на навиците при подрастващите водещият раздаде анкети на всички деца, след което под формата на дискусия той представи презентация по темата Пушенето в юношеска възраст, като по-особено интересен начин се акцентира върху превенцията на тютюнопушенето сред деца и младежи. Бяха обсъдени причините за посягане към цигарата, бяха изредени всички вредни вещества, съдържащи се в нея и последствията от този вреден навик въхру организма.

      Като извод от срещата се наложи, че най-важно е децата да бъдат винаги информирани, да разпознават риска във всичките му форми и навременно да го избягват.

      Срещите на децата от село Ресен с Пламен Михайлов ще продължат още два дни на 26 и 27 април 2012 год. Ще си говорим за приятелите, самочувствието и за това как се оформя характерът на тийнейджъра сподели водещият в края на първата среща с децата.

      Клуб Отвори очи село Ресен ще участва и в ХVІ международен конкурс за детска рисунка Не на цигарите, организиран от Италианска национална асоциация за борба срещу раковите заболявания и министерство на Здравеопазването национален център по опазване на общественото здраве. Конкурсът ще допринесе за развитие на творческите способности на децата с насоченост  и към проблемите на опазването на здравето.

 - виж снимки 1-2-3